Ada Aku Kisah!


Manuskrip Ada Aku Kisah!

DI LARANG COPY PASTE!

HAK TERPELIHARA

TEKAN 'SIGN IN' ANDA DI DALAM LIST KESAYANGAN SAYA EKK...

Tuesday, July 17, 2012

Bulan Ramadhan Hampir Tiba...Isikan Masa Lapang Dengan Banyak Membaca dan Banyakkan Amalan


Assalammualaikum, :)

Tinggal beberapa hari lagi kita akan menyambut kedatang bulan Ramdhan, bulan penuh makna buat semua umat Islam.

Syukur Alhamdulillah... kesempatan yang ada sepanjang bulan Ramadhan ini selain kita melipat gandakan amalan kita dengan membaca Al-Quran, berzikir, bersedekah dan membuat segala apa jua amalan yang mulia di sisi ALLAH SWT.


Begitu juga dengan Shahriah. Setiap kali tiba bulan puasa, masa terasa begitu singkat dan amat menyeronokkan. Memasak untuk berbuka selepas Asar, masa tu tiap masakan sudah tentu istimewa buat keluarga tersayang. Biasanya Shahriah akan masak hidangan kesukaan keluarga. Tidaklah banyak dan berlebih mana pun, hanya sekadar yang termampu dan elakkan pembaziran. Maklumlah bila tiba bulan puasa, nafsu kita semua lain macam betul! :)) memang jarang sekali ke pasar Ramadhan sebab apa tau.. sebab takut terbeli mengikut nafsu! :D jadi kuih-muih Shahriah buat yang mana ringkas dan selebihnya makan buah kurma.. waduhh tak sabar nak tunggu Ramadhan dah ni.


Sepanjang hari bila di bulan Ramadhan Shahriah akan lebih menghadkan aktiviti di luar mahu pun penulisan. Lebih banyak masa yang terluang Shahriah akan habiskan membaca buku. Tak kiralah buku apa pun janji menarik dan mendatangkan manfaat. Antara buku yang Shahriah baca adalah tentang Agama di mana Shahriah sejak dulu adalah pengumpul buku Agama yang tegar. Lain macam semangat nak membaca buku di bulan Ramadhan ni tau.. tak tahu kenapa? mungkin lebih tenang kot sebab tak boleh banyak bergerak! :D


Semenjak bergelar penulis ni kan, masa untuk membaca Novel amatlah terhad sangat, kekadang tu nak habiskan satu muka pun payah! sebab banyak aktiviti dan kerja yang harus di tumpukan. Paling tidak pun membaca Novel apabila kaki dah berlunjur atas tilam tu hah.. masa tu dapatlah membaca sehelai dua muka lepas tu pengsan!! Zzzzzz...

Tapiiiii.. bila tiba bulan Ramadhan, hah! masa nilah membaca apa yang tertunggak tu.. kekadang dua hari boleh selesai 1 novel! hebat benor ler tu :))


Dan.. kali ini.. Ramadhan 2012 adalah satu sejarah buat Shahriah semenjak bergelar blogger kerana... Shahriah telah menganjurkan KUIZ MUDAH bertajuk....

'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D'

Nak tahu kenapa tak? :D

Sebab bila tiba bulan Ramadhan waktu lapang banyak, dan Shahriah tidak menulis apa jua kerja penulisan dan aktiviti luar kiranya CUTI REHAT selama sebulan, ya gitewww :D

memasak pun hanya di sebelah petang, dah tu tak boleh nak share gambar masakan siang hari nanti puasa kengkawan semua kurang :)) tu la pasal Shahriah buat KUIZ MUDAH!
selain dapat mengumpul lebih ramai kenalan di alam maya ini, secara tak langsung hubungan di panjangkan dan Shahriah dapat berkongsi cenderahati yang tidak seberapa itu dengan kengkawan semua.. :D dalam erti kata bersedekah sambil mengeratkan silaturahimmm... Insya~ALLAH ~Wallahualam~

So tahulah kenapa Shahriah adakan kuiz mudah tu kan?

Kepada kengkawan yang belum join tu... bolehlah...



Hadiah pun banyak.. malah lebih dari 30 hadiah meleTOP! dan dengar cerita ada seorang rakan karib nak bersedekah sama.. wahhh! tu nanti kita tunggu dia bagi sponsor apa tu nanti yaa... tunggu...


dan selepas anda semua join 5 langkah syarat dan terma tu... bolehlah kumpul soalan dan jangan jawab dulu.. sehingga di beritahu... di bawah ini Shahriah sertakan 3 soalan mudah yang telah di keluarkan sebelum ini.. lepas tu pepandai ler kais.. dan semua soalan kuiz mudah tu berkisar tentang N3 yang baru sahaja so tak perlu ler you all nak terkais N3 yang lelama tu yerk.. sebab tu ler nama kuiz mudah... lepas baca... simpan soalan ya giteww :D

di bawah ini adalah soalan-soalan yang telah di keluarkan sebelum ini... jawapan dan N3 nak kena ler cari yaa.. :)

KUIZ SOALAN TERKUMPUL PERTAMA :

 :
:
:
:
:
KUIZ SOALAN TERKUMPUL KEDUA :

 :
:
:
:
:
:
:
:
:
KUIZ SOALAN TERKUMPUL KETIGA :


:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


KUIZ SOALAN TERKUMPUL KE~EMPAT :
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:



:

:
:
:
:
:
:
:
:
:

HEHEEHEE... :D soalan ke~empat sudah mari!!!! di mana N3 soalan ke~empat tu?? kenalah cari yaa.. ni lah namanya marathon jari.. kena laju berlari atas key-board tu :D

Semoga ketibaan Ramadhan 2012 akan menjanjikan sesuatu nikmat yang tidak terhingga... Moga ALLAH SWT terima amalan kita semua... Amin... :)

selamat berkuiz! dan selamat bersedia menanti bulan Ramadhan yang Barakah!

Assalammualaikum..

TATA!!

7 comments:

Amie said...

Cantiknya soalan...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Heheheh kak Amie soalan tadika je tu hhhee.. mulakan marathon jari dari sekarang...:)

~azillakhalison~ said...

1 2 3....CARIKKKK..KEHKEHKEH..XSIAP LER KEJE KAT OPIS NI HAAA

Shahriah Abdullah Novelis said...

Azilla hahhaaa... jangan bos nampak dah dik aaiiii

shazrina said...

Kak Sha, nak tanye soalan tak brape pandai ni ..nak post jawapan kat mane nanti ..tak sabar nak jawab da ni .. :D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Shazrina cayangg simpan dulu yangg sebab tarikh tutup dua minggu sebelum raya.. ada banyak lagi soalan kuiz dan banyak lagi hadiah yang mariiii hehheee.. sabor saborr akak tahu ko teruja heheee

dapurCikWan said...

YEAY soalan no 4.. =))